Förflytta dig till Näkövammaisten liittos finskspråkiga anvisningsbank

Verksamhetscentret Fyren (Norra Österbottens Svenska Synskadade r.f.)

Verksamhetscentret Fyren är verksamhetspunkt för NÖSS, Norra Österbottens Svenska Synskadade. Fyren finns i Jakobstad på Otto Malmsgatan 9 A 21 i, på första våningen i höghuset.

Från trottoaren går en asfalterad gångväg till dörren. Vägen är ca 5 meter lång och sluttar lite uppåt när du går mot dörren. Dörren är stängd, men till vänster om dörren finns en portklocka. Knappen för Fyren är högst upp och utmärkt med gulsvart tejp. Tryck på knappen och vänta tills det surrar i dörren. Nu är den öppen och du kan gå in.

När du kommer in i trapphuset finns trappan ca 7 meter rakt fram. Den är utmärkt med gulsvart tejp och reflexer. Det finns också en hiss till höger om trappan. Ta trappan eller hissen en våning upp.

Dörren till Fyren finns direkt till vänster när du kommer ur hissen. Om du har använt trappan ska du svänga till vänster när du kommer upp till våningen och gå ca 3 meter för att komma till dörren. Dörröppningen har en låg tröskel.

Tambur: Strax innanför ytterdörren till vänster finns en länstol. Ovanför stolen på väggen hänger en taktil karta över verksamhetscentret. Går du förbi stolen finns på vänster sida en toalett. Direkt till höger om ytterdörren finns ytterligare en toalett. Framme till höger ungefär vid klockan två finns en klädhylla med klädhängare.

Mötesrum: när du går rakt fram från ytterdörren kommer du till mötesrummet. Mötesrummet är avlångt med den längre sidan mot höger. Fortsätter du några steg framåt kommer du till borden, som tar upp största delen av rummet och där det finns plats för ett trettiotal personer. Följer du istället väggen till vänster kommer du till en kort korridor. I slutet av korridoren, som är ungefär sex steg från tamburen, finns tre rum. Köket ligger till vänster, rakt fram finns ett förråd och till höger ligger föreningens kansli.

Köket: Köket är kvadratiskt. Rakt fram till vänster finns diskmaskin och diskho. Fortsätter du framåt kommer du till kökets bortre vägg där kaffebryggaren står på köksbänken. Till höger om kaffebryggaren finns en spis med kokplattor och höger om denna finns kylskåp och frysskåp. Direkt till höger från dörren sett finns det skåp och hyllor och ungefär klockan 3 finns ett runt köksbord med fem stolar.

Hjälpmedelsrummet: till höger i tamburen finns en dörröppning som leder till ett hjälpmedels-/IT-rum. I rummet finns bland annat flera olika modeller av läs-TV:n (varav en med talsyntes), dataskärmar och andra hjälpmedel.