Siirry Ohjepankkiin

Reitti Mikkelin rautatieasemalta Etelä–Savon Näkövammaisten toimistolle

Yleistä

Tässä esitellään kaksi vaihtoehtoista reittiä.

Ensimmäinen reitti on näkövammaisen kannalta helpompi, selkeäkulkuisempi ja rauhallisempi kulkea. Tämä reitti ei kulje ydinkeskustan kautta.

Toinen reitti on haasteellisempi ja vaatii hyvää liikkumistaitoa tai opasta. Reitin varrella on aika paljon erilaisia esteitä (kukkaistutuksia, istuinpenkkejä, mainoskylttejä ja terasseja etenkin silloin, kun alueella on tapahtumia ja ihmisvilinää). Paikka paikoin reitin varrella saattaa tulla ohjautuvuusongelmia. Joka tapauksessa tämä reitti kulkee Mikkelin ydinkeskustassa ja kuuluisan Mikkelin torin vierestä. Lisäksi reitin varrelle osuu kaksi kauppakeskusta.

Reitin pituus: kumpikin reitti toimistolle on n. 1,2 km.

Liikennevalojen äänimajakan nopea nakutus merkitsee vihreää valoa, hidas nakutus punaista valoa.

Matkakeskuksen taksitolppa on rautatieaseman ja linja-autoaseman välissä ja tolpassa on taksien puhelinnumero 0600 30055.

Koiran ulkoilutuspaikka

Koirien jaloittelupaikka on Mannerheimintiellä etelänpuoleisen valo-ohjatun kaksiosaisen suojatieylityksen jälkeen heti vasemmalla.

Koirien ulkoilutuspaikka Polttimonkadun läheisyydessä:

Kävele Polttimonkadun mäkeä ylös, ylitä suojatie. Kävele muutama metri asfalttia pitkin kohti kello kymmentä. Tie muuttuu hiekkapäällysteiseksi kevyenliikenteen väyläksi. Ohita kiviportaat oikealla, jatka noin 10 metriä, oikealla nurmialue, jossa on mahdollista ulkoiluttaa koira.

Reitti 1

Lähtö Rautatieasemalta Mannerheimintie 14:sta Etelä-Savon Näkövammaisten toimistolle Polttimonkatu 4:ään Vuorikadun kautta

Kun lähestyt asemarakennuksen pohjoispäätyä, lähde rakennuksen Mannerheimintien kulmauksen puolelta vasemmalle. Kun rakennus on selkäsi takana, noin viiden metrin päästä voit suuntautua kohti suojatien liikennevalon äänimajakkaa. Tolpan napista voit painaa vihreän valon. Painonappi on noin metrin korkeudella. Nopea nakutus tarkoittaa vihreää valoa ja hidas nakutus merkitsee punaista valoa. Suojatiellä on kaksoisylitys.

Ylitä Mannerheimintie, käänny oikealle. Kävele suoraan, hetken päästä tulee Savilahdenkatu 2:n suojatien ylitys. Jatka matkaa eteenpäin, kunnes saavut Vuorikadun risteykseen. Ylitä Vuorikatu, tämä risteys on liikennevaloton. Käänny vasemmalle, jatka ylämäkeä Porrassalmenkadun risteykseen asti.

Lähestyvä risteys on liikennevaloton, ylitä suojatie. Jatka matkaa suoraan kohti Maaherrankadun ja Vuorikadun risteystä. Tässä risteyksessä on äänimerkitty liikennevalotolppa suojatien oikeassa laidassa. Ylitä Maaherrankatu. Suuntaudu hieman vasemmalle ja jatka Vuorikatua ylöspäin. Kun lähestyt oikealle sisäpihalle menevää ajoreittiä, kierrä elokuvateatterin kohdalta vasemmalta oikealle levennettyä jalkakäytävää pitkin. (Tällöin väistät elokuvateatterin suojakaiteen). Jatka eteenpäin, saavut Mikonkadun ja Vuorikadun risteykseen. Ylitä suojatie. Jatka eteenpäin, kunnes saavut Ristimäenkadun ja Vuorikadun risteykseen. Ylitä suojatie ja käänny oikealle. Kävele eteenpäin noin 150 metriä, kunnes saavut Polttimonkadun alkuun.

Käänny vasemmalle alamäkeen. Etelä-Savon Näkövammaisten toimistorakennus sijaitsee Polttimonkadun ja Päämajankadun kulmassa. Talon kulmassa, noin 3 metrin korkeudella on valotaulu, jossa on Annansilmä- kukka.

Talossa on kaksi sisäänkäyntiä. Lähestyessäsi oikeanpuoleista ovea, ohitat kukkalaatikon noin metrin pituista luiskaa pitkin. Nyt olet ulko-ovella, ovi aukeaa itseesi päin oikealta vasemmalle. Saavuit rappukäytävään, parin metrin päässä kello kahdessa on toimiston ovi, jonka oikealla puolella on ovisummeri noin 1,4 metrin korkeudella. Kun painat koveraa painiketta, summeri soi sisällä. Naksahduksen jälkeen voit avata oven oikealta itseesi päin vasemmalle. Nyt olet perillä.

Reitti 2

Lähtö Rautatieasemalta Mannerheimintie 14:sta Etelä-Savon Näkövammaisten toimistolle Polttimonkatu 4:ään Hallituskadun kautta

 Jos tulet Rautatieasemalta Marskin salonkivaunun ja asemarakennuksen pohjoispäädyn välistä, käänny vasemmalle ja kävele noin 25 metriä. Kun selkäsi takana on asemarakennus, voit kuulla edessäsi suojatien äänimajakan nakutuksen. Äänimajakka löytyy suojatien vasemmasta laidasta, painonappi on noin metrin korkeudella.  Nopea nakutus tarkoittaa vihreää valoa ja hidas nakutus merkitsee punaista valoa.

Ylitä Mannerheimintie, suojatiellä kaksoisylitys. Jatka kävelyä suoraan ylöspäin Hallituskadun jalkakäytävän vasenta laitaa mäen päälle. Saavut Porrassalmenkadun reunaan suojatien alkuun. Tässä kohdassa ei ole ääniohjattua liikennevaloa. Ylitä Porrassalmenkatu, nyt saavut Hallituskadun kävelykatuosuudelle. Kävele kohti kello yhtä n. 15 metriä jatkaessasi matkaa kävelykadulla. Etsi jykevä, matala, suorakaiteenmuotoinen tumma betonimuuri ja jatka sen seuraamista.

Tätä linjaa edetessäsi lähestyt Maaherrankatua, jolloin voit ohjautua kohti suojatien vasempaa laitaa äänimerkityn liikennevalon viereen. Painonappi noin metrin korkeudella. Ylitä Maaherrankatu. Jatka matkaasi suoraan kävelykadun vasenta laitaa, kunnes saavut Mikonkadun reunaan. Mikonkadun ylityksessä ei ole ääniohjausta.

Ylitä Mikonkatu. Jatka matkaa suoraan kohti Ristimäenkatua. Lähestyt Graniittitaloa, joka on viimeinen talo Hallituskadulla. Kävele loppuosa varoen, koska Graniittitalon vieressä on maassa noin 30 senttimetrin korkeudella olevaa, seinästä 1,5 metriä ulkonevaa kivetystä. Varaudu kivetykseen n. 20 metrin matkalla. Saavut Ristimäenkadun reunaan. Tässä tienylityksessä ei ole liikennevaloa.

Ylitä Ristimäenkatu. Ylityksen jälkeen kävele noin 17 metriä kello kahta kohti, etsi vasemmalta tien reuna. Tämä kulkureitti on kevyenliikenteen väylä. Jatka matkaasi kevyenliikenteen väylällä, kunnes saavut Savilahdenkadun ja Ristimäenkadun risteykseen. Risteyksessä ei ole liikennevaloja.

Ylitä Savilahdenkatu. Jatka suoraan eteenpäin, kunnes saavut Vuorikadun risteykseen. Tässä risteyksessä ei ole liikennevaloja. Ylitä suojatie, jatka matkaa eteenpäin noin 150 metriä, kunnes saavut Polttimonkadun alkuun. Käänny vasemmalle alamäkeen. Etelä-Savon Näkövammaisten toimistorakennus sijaitsee Polttimonkadun ja Päämajankadun kulmassa. Talon kulmassa, noin 3 metrin korkeudella on valotaulu, jossa on Annansilmä-kukka.

Talossa on kaksi sisäänkäyntiä. Lähestyessäsi oikeanpuoleista ovea, ohitat kukkalaatikon noin metrin pituista luiskaa pitkin. Nyt olet ulko-ovella, ovi aukeaa itseesi päin oikealta vasemmalle. Saavuit rappukäytävään, parin metrin päässä kello kahdessa on toimiston ovi, jonka oikealla puolella on ovisummeri noin 1,4 metrin korkeudella. Kun painat koveraa painiketta, summeri soi sisällä. Naksahduksen jälkeen voit avata oven oikealta itseesi päin vasemmalle. Nyt olet perillä.