Siirry Ohjepankkiin

Monitori kauppatorin toimipiste, Turku

Osoite: Aurakatu 8, KOP-kolmio, 20100 Turku

Sijainti ja rakennus

Kauppatorin Monitori on Turun kaupungin, Kelan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen yhteinen keskitetty asiakaspalvelu. Monitori sijaitsee kauppatorin laidalla, Eerikinkadun ja Aurakadun kulmassa sijaitsevassa liikekeskuksessa, KOP-kolmiossa, osoitteessa Aurakatu 8.

KOP-kolmio on valmistunut vuonna 1964. KOP-kolmio on Kansallis-Osake-Pankin järjestämän kilpailun voittanut ehdotus ja se on arkkitehti Viljo Revellin käsialaa. Kolmion mallisen rakennuksen alin kerros oli varattu liiketiloja varten ja ylemmissä kerroksissa toimi Kansallis-Osake-Pankki. Rakennuksen nimi on muodostunut alkuperäisestä omistajasta ja rakennuksen mallista. Vuonna 2008 KOP-kolmio saneerattiin vastaamaan nykyajan tarpeita.

Monitorissa asiakkaita palvellaan kasvotusten, puhelimitse ja chatissa. Siellä saadaan palvelua joko varatulla ajalla tai jonottamalla. Turun kaupungin, Kelan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelupisteillä voi olla toisistaan eroavat palveluajat. Monitorissa on saatavilla asiakaspäätteitä (myös esteettömiä) omatoimiseen asiointiin.

Saapuminen

KOP-kolmio ja sen myötä Monitori Kauppatorin toimipiste sijaitsevat aivan Turun kauppatorin laidalla. Lähiliikenteen bussilinjat pysähtyvät joko kauppatorilla tai sen välittömässä läheisyydessä. Monitori on myös saavutettavissa kävellen, autolla ja taksilla. Autolla tullessa, lähimmät pysäköintimahdollisuudet ovat joko Toriparkki tai kauppahallin parkkipaikka.

Kadulta siirtyminen Monitoriin

KOP-kolmion pääsisäänkäynti on Aurakadun ja Eerikinkadun kulmassa olevassa sisennyksessä, jossa ylemmät kerrokset muodostavat kolmion muotoisen katoksen sisäänkäynnin ylle. Sisään mennään sisennyksen keskeltä automaattisesti sivulle avautuvista liukuovista. Ensin on tuulikaappi, josta löytyy ylempiin kerroksiin menevät hissit sekä oikealta että vasemmalta puolelta tuulikaappia. Tuulikaapin sisemmät ovet ovat myös automaattisesti sivulle avautuvat liukuovet. Sisäänkäynniltä on suora linja kohti kello kahtatoista liikekeskuksen käytävää pitkin Monitorin sisäänkäynnille.

Eerikinkadun puolelta, Kauppahallin suunnalta tullessa on myös toinen sisäänkäynti pienellä syvennyksellä. Syvennyksessä oleva sisäänkäynti on Kauppahallin suunnalta tullessa kello yhden suunnassa suhteessa Eerikinkatuun. Ovet ovat automaattisesti sivulle avautuvat liukuovet. Tuulikaapin sisemmät ovet ovat myös automaattisesti sivulle avautuvat liukuovet. Edetessä Eerikinkadun sisääntulolta suoraan eteenpäin liikekeskuksen käytävää pitkin saavutaan käytävän päässä Monitorin sisäänkäynnille, sisäänkäynnin jäädessä oikealle puolelle.

Monitori

Monitorissa on sisääntulosta kello kymmenen suunnassa selkokartta Monitorista tilana. Kartta sijaitsee seinän vieressä ja on kiinnitetty pöydän päälle, joten se on myös pyörätuolilla saavutettavissa. Kartassa on kohokirjaimin ja pistekirjoituksin listattu Monitorissa sijaitsevat kohteet, ja kohteet ovat merkitty karttaan numeroin.

Monitori on tilana pitkulainen ja sisäänkäynnin suunnasta katsottuna tila on takaosastaan loivasti viistossa vasemmalle. Tila on kahdessa tasossa ja tasoeroa on kolmen porrasaskelman verran. Tilan voisi jaotella myös kahteen osaa: sisääntulon yhteydessä oleva etuosa, joka päättyy ennen portaita ja luiskaa ja sitten on takaosa, joka alkaa portaiden ja luiskan jälkeen. Etuosa on liikekeskuksen käytävän tasolla ja takaosa on kolmen portaan verran alempana.

Monitorissa on kaksi palveluneuvojaa sisääntulon jälkeen vasemmalla puolella. He avustavat tarvittaessa esimerkiksi vuoronumeroautomaatin, asiakaspäätteen tai palvelupisteen löytämisen kanssa. Turun kaupungin vuoronumeroautomaatin vieressä on painike, jolla voidaan kutsua palveluneuvoja paikalle. Painike sijaitsee vuoronumeroautomaatin edessä olevan pienen tason oikeassa reunassa.

Keskeltä sisääntuloa alkaa ohjauslista, joka ohjaa ensin Turun kaupungin vuoronumeroautomaatin luo. Turun kaupungin vuoronumeroautomaatin jälkeen ohjauslista ohjaa infopisteelle. Monitorissa on ohjauslista myös esteettömästä vessasta portaiden keskikohdan kaiteen luo. Esteettömän vessan eteen on kiinnitetty nastat lattiaan. Nastoilla on merkitty myös portaiden ylä- ja alaosa. Esteettömän vessan sijainti on sisääntulosta katsottuna oikealla seinustalla etuosassa olevien palvelupisteiden jälkeen.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tehdään joko Turun kaupungin vuoronumeroautomaatilla tai kelan vuoronumeroautomaatilla, riippuen kumman palveluja tarvitsee. Automaatit sijaitsevat eri paikoissa, Turun kaupungin automaatin ollessa heti Monitorin sisääntulon tuntumassa ja kelan automaatin ollessa pidemmällä Monitorissa, portaiden ja luiskan jälkeen olevan alemman tason etuosassa.

Turun kaupungin vuoronumeroautomaatti on suoraan sisääntulosta noin neljä metriä Monitorin puolella. Ohjauslista vie sisäänkäynnin keskikohdasta suoraan edessä sijaitsevalle vuoronumeroautomaatille. Henkilökunnan edustaja on saatavilla sisääntulon vasemmalla puolella ja tulee tarvittaessa opastamaan ilmoittautumisen kanssa. Palveluneuvoja voidaan myös kutsua paikalle vuoronumeroautomaatin edessä olevan kapean tason oikeassa reunassa sijaitsevalla painikkeella.

Kelan vuoronumeroautomaatti on Monitorin alemman tason etuosassa, portaiden ja luiskan jälkeen tilan keskiosassa. Tällekin automaatille voi pyytää Monitorin sisääntulon läheisyydessä olevan henkilökunnan edustajan mukaan avustamaan.

Monitorin etuosa

Monitorin etuosassa palvelevat Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelupisteet. Sisääntulossa heti vasemmalla on föli-kortin latauspiste. Sisääntulosta katsottuna kello yhdeksässä, aivan nurkassa on Kelan postilaatikko, mihin voi tiputtaa Kelaan menevät kirjekuoret. Sisääntulon jälkeen vasemmalla puolella, noin kello kymmenessä on kaksi henkilökunnan jäsentä odottamassa asiakkaiden avustamista ja he avustavat käytännön asioissa, kuten vuoronumeron ottamisessa, asiakaspäätteiden käytössä tai palvelupisteen löytämisessä. Jos palveluneuvojat ovat varattuina, heidät voi kutsua paikalle Turun kaupungin vuoronumeroautomaatin edessä olevan kapean tason oikeassa etureunassa olevalla painikkeella.

Sisääntulosta katsottuna heti oikealla puolella alkavat ensimmäiset palvelupisteet, ensin ollen palvelupisteet 1–6 ja niiden jälkeen on vielä palvelupisteet 18 ja 19. Info löytyy sisääntulosta katsottuna kello yhdessätoista ja sinne pääsee ohjauslistaa seuraamalla eli vuoronumeroautomaatin kautta ohjauslista ohjaa infoon. Ohjauslista kuljettaa vuoronumeroautomaatin oikealta puolelta ja kierrättää odotusalueen istuinten ja oikealla olevien palvelupisteiden välistä kääntyen kohti vasenta seinää ja päättyen infoon. Vasemmalla puolella olevat palvelupisteet alkavat infon jälkeen ja ne erkanevat viistosti vasemmalle kolmion malliseen syvennykseen. Infon jälkeen olevat palvelupisteet ovat varustettu numeroilla 7–14.

Esteetön vessa on juuri ennen Monitorin etu- ja takaosan erottavaa luiskaa, sisääntulosta katsottuna oikealla seinustalla. Ovi on lukossa ja infosta pyytämällä oven saa auki. Esteettömän vessan edessä on nastat lattiassa ja esteettömän vessan edestä lähtee ohjauslista portaiden keskikaiteen luo.

Monitorin takaosa

Monitorin takaosasta löytyy Kelan palvelupisteet. Tilan keskelle on rakennettu ympärikuljettava tilanjakajana toimiva toimipisteistä koostuva rakennelma. Tilanjakajassa on palvelupisteitä rakennelman jokaisella seinustalla. Käytävä kiertää tilanjakajana toimivan rakennelman U-mallisesti ja Kelan palvelupisteitä on käytävän molemmin puolin. Portailta katsottuna tilanjakajana toimivan rakennelman etuosassa on palvelupisteet 20 – 23. Portailta katsottuna vasemmanpuoleisella käytävällä on vasemmalla puolella palvelupisteet 24–29 ja oikealla puolella palvelupisteet 30–36. Takaseinustalla on neuvotteluhuoneet 1 ja 2 sekä palvelupisteet 35–37. Portailta katsottuna oikeanpuoleisella käytävällä on palvelupisteet 38–42. Vessa ja lastenhoitohuone on tilan takaseinustan oikeassa reunassa, oikeanpuoleista käytävää seuraamalla pääsee suorinta reittiä vessaan.