Turun taidemuseo
Osoite: Aurakatu 26, 20100 Turku
Sijainti ja rakennus
Turun taidemuseo sijaitsee Puolalanpuiston mäellä Puolalanpuiston koillisosassa, osoitteessa Aurakatu 26. Kauppatorin suunnalta tultaessa, Aurakatu johdattaa Turun taidemuseon pääsisäänkäynnille vievien portaiden juurelle ja portaat kehystävien kävelyteiden alkuun. Taidemuseo rajautuu, kauppatorin suunnalta katsottaessa, taidemuseon eteen päättyvään Aurakatuun, Aurakadusta edeten, vastapäivään taidemuseota kiertäen on taidemuseon edessä, kauppatorin puolella lyhyt pätkä Torninkatua, Tuurinkatu kulkee taidemuseon oikealla puolella, Puolalanpuisto –niminen katu taidemuseon takana ja taidemuseon vasemmalle puolelle avautuu itse Puolalanpuisto.
Ernst ja Magnus Dahlströmin vuonna 1895 lahjoittamin varoin Turun kaupungin valtuusto lähti edistämään ajatusta taidemuseosta. Pitkän pohdinnan jälkeen marraskuussa 1898 päätettiin museo sijoittaa Puolalanmäelle. Taidemuseosta järjestettiin vuonna 1900 arkkitehtikilpailu, jossa voittajaksi valittiin arkkitehti ja Helsingin polyteknillisen koulun professori Gustaf Nyström. Museon rakennustyöt aloitettiin keväällä 1902. Turun taidemuseolla vietettiin ensimmäisen näyttelyn avajaisia keväällä 1904 vastavalmistuneessa graniittilinnassa.
Saapuminen
Turun taidemuseo sijaitsee kahden korttelin päässä Turun kauppatorilta. Lähiliikenteen bussit liikennöivät kauppatorille. Museoon on helppo saapua lähiliikenteen linja-autoilla kauppatorin läheisen sijainnin myötä. Turun linja-autoasema on lyhyen kävelymatkan päässä, jolloin etäämmältä saapuminen on mahdollista. Saattoliikenne pääsee lähelle. Liikuntaesteisten pysäköinti on kauppatorin suunnasta katsottuna museon oikeassa etukulmassa heti esteettömän sisäänkäynnin vieressä. Muu kuin liikuntaesteisten pysäköinti tapahtuu kadunvarsipysäköintinä tai parkkihalleja hyödyntäen, joista lähimmät parkkihallit ovat Turun toriparkki ja Puutorin pysäköinti.
Aurakadun suunnasta tullessa, pääsee pääoville joko portaita tai hiekkatietä pitkin. Hiekkatie kehystää Turun taidemuseolle johtavat portaat kaartaen portaat ja tasanteet niiden oikealta ja vasemmalta puolelta. Portaat lähtevät nousemaan ensin kahden askelman verran ylöspäin kohti Turun taidemuseota ja saavutaan ensimmäiselle leveälle tasanteelle. Edestä katsottuna tasanteen keskeltä lähtee noin viisi metriä leveät portaat neljällä askelmalla ylöspäin ja saavutaan pienemmälle tasanteelle, joka on noin viisi metriä leveä ja kolme metriä syvä. Tasanteen oikealta ja vasemmalta reunalta lähtee portaat loittonemaan tasanteesta ja museosta katsottuna sivuille päin kolmentoista askeleen verran ja ylhäällä saavutaan noin kolme metriä leveälle ja kolme metriä syvälle tasanteelle. Oikeanpuoleisilla portailla käännytään vasemmalle ja tasanteelta poistuttaessa noustaan yksi askelma kohti museota ja vasemmanpuoleisilla portailla käännytään oikealle ja noustaan yksi askelma kohti museota. Tässä vaiheessa on saavuttu tasanteelle, jossa ollaan Puolalanpuistoon vievien hiekkateiden tasolla mutta ei olla vielä pääsisäänkäynnillä. Tähän kohtaan yhdistyy portaiden edestä lähtevät ja portaiden ulkoreunoja kehystävät kaksi hiekkatietä.
Molemmilta sivulle suuntautuneiden portaiden tasanteilta suunnataan viistosti kohti rakennuksen keskikohdan edessä olevia portaita, joissa on kaksitoista askelmaa seuraavalle tasanteelle. Tälle tasanteelle pääsee myös tasanteen molemmilta sivuilta noin metrin levyisiä portaita pitkin. Tasanteelta noustaan viimeiset kolme askelta sisäänkäynnin kanssa samalle tasolle. Edessä on kolme oviparia, joista keskimmäisestä on kulku museoon. Keskimmäisestä oviparista oikeanpuoleinen ovi avautuu kahvasta vetämällä tulijaa kohti.
Liikuntaesteisten sisäänkäynti
Liikuntaesteisten sisäänkäynti on Aurakadun suunnasta katsottuna pääsisäänkäynnin edessä olevien portaiden oikealla puolella. Loivasti alaspäin viettävä luiska johdattaa lukitulle ovelle. Luiskan vasemmalla puolella on kaide ja oikealla puolella on seinästä ulostyöntyvä kivinen levike, joka on noin 40 cm syvä. Kivinen levike alkaa talon kulmalta noin polven korkuisena ja luiskan laskeutuessa kohti ovea levikkeen korkeus kasvaa ollen lopussa noin 80 cm korkuinen ja levike päättyy noin metri ennen ovea. Pariovet ovat kapeat ja avautuvat keskeltä kohti tulijaa. Ovipuhelin löytyy oikealta puolelta, noin metrin päässä ovesta, seinästä ulostyöntyvän kivisen levikkeen päädyn tuntumasta.
Ovipuhelimesta painetaan näppäintä B, jolloin puhelu yhdistyy museon kassalle ja sieltä avataan ovi. Ovipuhelimessa on kaksi näppäintä vierekkäin, ne sijaitsevat ovipuhelimen alareunassa ja B on vasemmanpuoleinen näppäin. Heti oven takana on invanostin, jolla pääsee museon aulaan, museon ensimmäiseen kerrokseen. Invanostimen kutsupainike on ulko-ovien jälkeen oikealla puolella ja painiketta on painettava yhtäjaksoisesti, kunnes nostin on saapunut alas ja nostimen ovi on avautunut. Nostimen sisällä on myös painettava painiketta yhtäjaksoisesti, kunnes nostin on ylhäällä museon ensimmäisessä kerroksessa ja nostimen ovi on auennut. Poistuttaessa pohjakerroksesta, invanostinta käyttäen, on invanostimesta poistuttaessa ulko-ovien aukaisupainike oikealla puolella.
Ensimmäinen kerros
Pääovista astutaan Turun taidemuseon ensimmäiseen kerrokseen, museon aulaan. Aulatila rajautuu oikealta näyttelytiloihin, vasemmalta lipunmyyntiin ja museokahvilaan ja aulan takaosasta portaikkoon, joka vie toiseen kerrokseen. Ensimmäisen kerroksen näyttelytilat ovat pääovelta katsottuna koko oikealla seinustalla olevissa tiloissa, portaiden takana olevissa tiloissa ja vasemmalla seinustalla on näyttelytiloja takaseinästä museokahvilaan asti. Aulassa on museokahvilan asiakaspaikkoja.
Naulakot ja lukolliset säilytyslokerot sijaitsevat sisäänkäynniltä katsottuna portaikon takana. Säilytyslokeroiden luota pääsee käytävää pitkin museon lisäosaan, jossa on pääsy kaikkiin kerroksiin joko hissillä tai portaita pitkin.
Säilytyslokeroiden luota lähtee kulku kohti takaseinää ja takaseinän läpimenevää käytävää, joka vie hissille ja hissin kanssa samassa tilassa olevien portaiden luo. Päästäkseen hissin luo on käytävällä ovipainikkeella avattavat ovet. Mennessä hissille on ovien molemmin puolin painikkeet ja ovet avautuvat tulijasta poispäin mutta poistuttaessa hissiltä, on painike ainoastaan oikealla puolella ennen ovia ja silloin ovet avautuvat kohti tulijaa. Kun museosta kävellään käytävää pitkin kohti hissiä, käännytään käytävän päässä joko oikealle, päästäkseen hissille tai vasemmalle, voidakseen käyttää portaita. Sekä hissillä että portaita pääsee taidemuseon kaikkiin kolmeen kerrokseen.
Toinen kerros
Toinen kerros on näyttelytilaa. Näyttelytilat etenevät huoneesta toiseen kiertäen toista kerrosta ulkokehällä ja samalla rajaten keskellä olevaa portaikkoa. Hissille johtava käytävä on museorakennuksen takaseinän keskivaiheilla. Hissin luo johtavalle käytävälle pääsee ovipainikkeella avattavista ovista. Mennessä kohti hissiä on ovien molemmin puolin painikkeet, ja ovet avautuvat tulijasta poispäin. Hissi sijaitsee T-kirjaimen mallisessa risteyksessä oikealla ja vasemmalle käännyttäessä pääsee portaita pitkin muihin kerroksiin. Tullessa hissiltä on ovipainike oikealla puolella, jolloin ovet avautuvat kohti tulijaa.
Pohjakerros
Pohjakerroksesta löytyy miesten ja naisten vessat sekä esteetön vessa, jossa on myös lastenhoito. Pohjakerrokseen pääsee hissillä tai portaita pitkin. Portaita pääsee ensimmäisestä kerroksesta joko lipunmyynnin kanssa samalta käytävältä, aulatilan toiseen kerrokseen vievien portaiden takaa tai hissin kanssa samassa tilassa olevien portaiden kautta.
Kulku kerrosten välillä
Jokaiseen kerrokseen pääsee joko portaita pitkin tai hissillä. Hissi on rakennettu jälkikäteen ja on toteutettu rakennukseen lasisena lisäsiipenä, joka erkanee rakennuksen takaseinästä omaksi kokonaisuudekseen. Hissin yhteydessä on myös portaikko, josta pääsee jokaiseen kerrokseen kuten hissilläkin. Vanhassa osassa on alkuperäinen portaikko, joka lähtee nousemaan ensimmäisen kerroksen aulatilasta toiseen kerrokseen. Pääsisäänkäynniltä katsottuna vanhan portaikon taakse on rakennettu uudet portaat, jotka vievät ensimmäisestä kerroksesta pohjakerrokseen.
Yleistä tietoa
Turun taidemuseossa on mahdollista lainata museokäynnin ajaksi pyörätuoli, rollaattori, kävelykeppi sekä lasten rattaat. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita. Turun taidemuseo on myös vammaiskorttikohde ja näin ollen henkilökohtainen avustaja pääsee veloituksetta museoon.