Siirry Ohjepankkiin

Sanakartta Ateneumin taidemuseon pohjakerroksesta

Sanakartta Ateneumin taidemuseon pohjakerroksesta

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki

Museo on auki ti–pe klo 10–20.30, la–su klo 10–17, suljettu maanantaisin

Esteetön sisääntulo Ateneumin taidemuseoon

Esteetön sisäänkäynti on Ateneuminkujan puolella. Saattokuljetuksen pysähtymispaikka on Mikonkadulla, josta on noin 50 metriä Ateneumin esteettömälle sisäänkäynnille Ateneuminkujaa pitkin.

Sisäänkäynnin kohdalla on äänimajakka, joka lähettää metallisen kuuloista linnun ääntä noin 5 sekunnin ajan yhden minuutin välein. Käytettäessä MyMovEO App-sovellusta äänimerkki kuuluu tiheämmin ja käyttäjä saa sanallisia ohjeita.

Ulko-ovet

Lasiset liukuovet aukeavat automaattisesti ja niiden sisäpuolella kuuluu erillinen ääniteos. Ovien jälkeen lattiassa erottuu harjainen metalliritilä jonka päältä alkaa heti kello 10 suuntaan kohti portaita johtava koholista. Sisääntulon jälkeen matkaa voi jatkaa joko hissillä tai näitä portaita ylös. Seuraavassa tasossa on Ateneumin valopiha, jossa on tarjolla palveluita ja reitit eteenpäin.

Valopihan palvelut

Valopiha on korkea, 15 x 20 metrin kokoinen tila, jonka alueella sijaitsevat ulko-ovilta katsottuna vasemmalla vaatesäilytys, ryhmälippujen myyntipiste ja sisäänkäynnit Museoshop-kauppaan. Valopihan päädyssä sijaitsee kahvila-ravintola nimeltä Bistro ja oikeassa laidassa on avoin oleskelutila. Reitti lipunmyyntisaliin sekä WC-alueelle kulkee valopihan kautta.

Hissillä katutasosta valopihalle

Ulko-oven jälkeen vasemmalla noin 4 metrin päässä on hissi. Hissin kutsunappi on oikealla. Painamalla hississä Museo-nappia pääsee kerrosta ylempänä olevan valopihan sisäänkäynnille.

Hissin jälkeen edessä on 2 metrin etäisyydellä seinä, jonka kohdalla käännytään oikealle ja seurataan vasemmalle jäävää seinää. Viiden metrin päässä on automaattisesti aukeava liukuovi Ateneumin valopihalle. Heti oven jälkeen käännytään oikealle, jolloin noin 6 metrin päässä lattiassa kulkee koholista. Kahden metrin päässä lista kääntyy vasemmalle kohopisteiden kohdalta. Käännöksen jälkeen edessä on 2 metrin päässä maksuton vaatesäilytys, jossa on henkilökuntaa. Voit pyytää täältä lainaksi A3-kokoisen kohokartan.

Vaihtoehtoinen reitti portaiden kautta

Samaan vaatesäilytyspisteeseen pääsee seuraamalla ulkoliukuoven jälkeen alkavaa koholistaa kello 10 suuntaan 2 metriä. Tästä nousee 9-askelmainen portaikko ylös. Vasemmalla on kaide. Portaikon yläpäässä on jalalla tunnistettavia kohopisteitä ja koholista jatkuu, automaattinen liukuovi avautuu 2 metrin päässä ylimmästä porrasaskelmasta.

Liukuovien jälkeen koholista johdattaa 6 metriä suoraan eteenpäin ja kääntyy sitten kohopisteiden kohdalta vasempaan. Käännöksen jälkeen edessä on 2 metrin päässä maksuton vaatesäilytys, jossa on henkilökuntaa. Täältä voi pyytää lainaksi A3 kokoisen kohokartan.

Ryhmälipputiski

Heti vaatesäilytyspisteen jälkeen koholista suuntaa 2 metriä suoraan ja kääntyy sitten vasemmalle. Lista johtaa ryhmälippujen myyntipisteelle. Muut kuin ryhmäliput ostetaan edempänä olevasta lipunmyyntisalista. Lattian koholista loppuu tähän. Reitit muihin kohteisiin selostetaan alkaen aina tästä pisteestä.

Oleskelutila

Ryhmälipputiskin jälkeen, sisääntulosuunnasta katsottuna oikealla, 2 metrin päässä, on viisi pientä oleskeluryhmää isojen pyöreiden mattojen päällä. Mattojen halkaisija on 6 metriä ja niiden reuna erottuu selvästi muusta lattiasta. Oleskeluryhmissä on sohvia, matalia pöytiä ja jalkalamppuja sekä korkeita viherkasviruukkuja mattojen läheisyydessä.

Museoshop

Ryhmälipputiskin jälkeen, sisääntulosuunnasta katsottuna vasemmalla, avautuu museokauppa. Tila on avoin ja sen lattiapintaa peittää valopihan lattiasta erottuva, sileä matto.  Kaupan seiniä kiertävät hyllyt ja keskilattialla on 5 saareketta myyntitasoja ja -hyllyjä. Kuudes saareke on pitkä kassatiski ja se sijaitsee oikealla puolella museokaupan sisääntulosta katsottuna.

Bistro

Ryhmälipputiskin kohdalla, sisääntulosuunnasta katsottuna, edessä 12 metrin päässä sijaitsee Bistro. Sinne aukeaa valopihan takaseinästä kaksi oviaukkoa, joissa molemmissa on kaksi porrasaskelmaa ylöspäin. Näiden oviaukkojen oikealla puolella on esteetön sisäänkäynti samaan tilaan.

Esteetön reitti Bistroon

Ryhmälipputiskin kohdalla, sisääntulosuunnasta katsottuna, kello kahden suunnassa 12 metrin päässä, on portaaton sisäänkäynti Bistroon. Sähköinen ovi avautuu oikealla olevaa, kookasta nappia painamalla. Ovi aukeaa tulijaa kohti. Oven jälkeen alkaa ylös viettävä luiska kapeassa käytävässä. Luiska johtaa Bistron keskiosaan. Poistuttaessa avausnappi on käytävän alussa vasemmalla puolella sekä luiskan lopussa oikealla puolella.

Bistro-salin koko on 17 x 12 metriä. Valopihan ovilta katsottuna, perällä on ikkunaseinä, josta aukeaa näkymä Rautatientorille. Oikealla seinustalla alkaa suorakulmassa oleva marmoritiski, jossa 4 metrin päässä on kassa. Tilassa on pöytien lisäksi pilareita ja iso mosaiikkiseinä.

Bistrosta voi mainittujen ovien ja reittien lisäksi siirtyä myös Ateneumin keskiosaan, pääovien ja pääportaikon väliseen, museon aulatilaan. Bistron ja aulatilan välissä on kolme porrasaskelmaa alaspäin. Portaiden yläpäässä on kepillä erottuva railo noin 70 cm ennen ensimmäistä porrasaskelmaa.

Museossa on lisäksi kahvila 3. kerroksessa (avautuu elokuussa 2023).

Esteetön reitti valopihalta lipunmyyntisaliin

Ryhmälipputiskin kohdalta, sisääntulosuunnasta katsottuna, kello yhden suunnassa 14 metrin päässä aukeaa holvi, joka ohittaa vasemmalle jäävän Bistron. Reitti jatkuu 13 metriä pitkää käytävää ja ohittaa oikealle jäävän WC-maailman. Saman käytävän päässä on oikealla hissi, joka vie ylös näyttelytiloihin. Käytävän päässä ennen hissiä, vasemmalla, alkaa luiska. Seuraamalla luiskan oikeanpuoleista seinää välttää vasemmalla alaspäin aukeavat portaat. Seinän jälkeen käännytään oviaukosta oikealle, jolloin kello 11 suunnassa on 3 metrin päässä lipunmyyntisaliin johtava oviaukko.

Lipunmyyntisali on 17 x 12 metrin kokoinen. Sen oikealla sivustalla on neljä säilytyslokerosaareketta. Vasemmalla sivustalla on Rautatientorille avautuvien ikkunoiden alla oleskeluryhmä, jossa on pöytiä ja erilaisia istuimia.  Lipunmyyntitiski sijaitsee 15 metriä kello 11 suunnassa. Reitti kulkee kahden pylväsparin välistä. Lattiapinta muuttuu sileäksi matoksi lippupistealueen puolella. Metallipintaisessa tiskissä on kapea katkos kahden palvelupisteen välissä.

Tästä palvelupisteestä voi pyytää lainaksi suurennuslaseja ja kohokartan pohjakerroksesta. Sieltä saa myös tietoa kosketeltavista veistoksista ja ilmaisia vinyylikäsineitä tunnustelua varten.

Reitti WC-maailmaan

Ryhmälipputiskin kohdalta, tulosuunnasta katsottuna, 14 metrin päässä kello yhdessä aukeaa holvi, joka ohittaa vasemmalle jäävän Bistron. Suoran, 6 metriä pitkän käytävän jälkeen avautuu oikealla kookas WC-tila.

Kaikille yhteisen WC-tilan keskellä on halkaisijaltaan 3 metrin kokoinen lavuaariympyrä. Molemmilla sivustoilla on WC-koppien rivistö ja takaseinällä kaksi inva-WC:tä. Kaikissa kopeissa on oma käsienpesuallas. Kopeissa on leveä huuhtelupainike takaseinässä, inva-WC:issä perinteinen painike vesisäiliön päällä. Sisäänkäynnistä katsottuna oikealla on lepotila.

Sisääntulo Ateneumin taidemuseon pääovesta, Kaivokadun puolelta

Kaivokadulta Ateneumiin nousee kiviportaikko, jossa on 7 askelmaa ylös. Portaikon yläpäässä on kolme lasi-ikkunaista puuovea, jotka avautuvat ulospäin. Vasen ja oikea ovi ovat avoinna yleisölle. Sisempänä on vielä pyöröovet. Oikealle pyörivistä pyöröovista mahtuu vain yksi henkilö kerrallaan, joten avustajakoiran tai saattajan kanssa liikkuvat museovieraat voivat käyttää keskimmäistä sisäovea, josta museotilaan pääsee pyöröoven ohi. Sisempi keskiovi on aina auki ja aukeaa tulijaa kohti.

Sisääntulo-ovien jälkeen avautuu suuri aulatila. Sen vasemmalla sivustalla, erillisessä isossa tilassa on lipunmyyntisali säilytyslokerikkoineen. Suoraan edessä, 8 metrin päässä nousee museon pääportaikko näyttelysaleihin ja tilan oikealta sivustalta on pääsy valopihan palvelupisteisiin, kuten museokauppaan, Bistroon ja oleskelutiloihin. WC-tiloihin pääsee helpoiten pääportaikon oikealta sivulta. Vasemmalla taas on kolme porrasaskelmaa ylöspäin ja sitten luiska alaspäin kohti hissiä ja wc-maailmaa. Wc-maailma sijaitsee suuren pääportaikon takana.

Reitti lipunmyyntisaliin pääovista katsottuna

Aluksi suunta on 5 metriä suoraan. Reitti kulkee kahden pylväsparin välistä tai niiden sivuilta ja kääntyy sitten vasemmalle kohti lipunmyyntisalin oviaukkoa. Kuuden metrin päässä nousee kolme porrasta oviaukolle.

Lipunmyyntisali on 17 x 12 metrin kokoinen. Sen oikealla sivustalla on neljä säilytyslokerosaareketta. Vasemmalla sivustalla on Rautatientorille avautuvien ikkunoiden alla oleskeluryhmä, jossa pöytiä ja erilaisia istuimia.  Lipunmyyntitiski sijaitsee 15 metriä kello 11 suunnassa. Reitti kulkee kahden pylväsparin välistä. Lattiapinta muuttuu sileäksi matoksi lippupistealueen puolella. Metallipintaisessa tiskissä on katkos kahden palvelupisteen välissä.

Muuta saavutettavuuteen liittyvää

Lainattavat apuvälineet

Valopihan vaatesäilytystiskin läheisyydessä, seinän vieressä on lainattavia apuvälineitä; rollaattoreita ja pyörätuoleja, lastenrattaita ja kävelykeppejä saa henkilökunnalta pyytämällä. Henkilökunta auttaa mielellään.

Induktiosilmukat

Palvelupistesilmukat löytyvät Lipunmyyntipisteissä. Induktiosilmukkajärjestelmä on asennettu myös Ateneumin auditorioon.

Kohokartta

Kohokartta Ateneumin pohjakerroksesta on lainattavissa valopihan vaatesäilytystiskiltä ja lipunmyyntisalin kassoilta.

Kosketeltavat veistokset

Lipunmyyntisalin kassoilta saa luettelon veistoksista, joihin saa koskea erityisluvalla ja vinyylikäsineillä. Koskettelu on tarkoitettu ainoastaan näkövammaisille museovieraille. Yleisimmin tämä tapahtuu ryhmässä oppaan johdolla, mutta myös yksittäisille kävijöille, huom! avustajan kanssa liikkuville näkövammaisille vieraille voidaan lupaa antaa. Veistoksia ei saa liikuttaa tai nostaa. Käytä aina vinyylikäsineitä, pyydä ne museon palvelupisteestä. Koot S, M ja L.

Tervetuloa Ateneumiin!