Siirry Ohjepankkiin

Lapin näkövammaisten palvelukeskus

Sanakartta

Lapin Näkövammaisten Palvelukeskus – sijainti ja saapuminen

LAPIN NÄKÖVAMMAISTEN PALVELUKESKUS ROVANIEMELLÄ

Lapin Näkövammaisten Palvelukeskus (jatkossa tekstissä palvelukeskus) sijaitsee Rovaniemen keskustan alueen kerrostalokiinteistössä osoitteessa Maakuntakatu 12.

1. Kiinteistön sijoittuminen kaupunkikuvaan

Noin 500 metriä pitkä Maakuntakatu kulkee etelä-pohjoissuunnassa alkaen etelässä Hallituskadusta ja päättyen pohjoisessa Lordin Aukiolle. Rovaniemen maamerkeistä hallituskadun varteen sijoittuvat mm. Lappia-talo, pääkirjasto ja kaupungintalo. Lordin aukiolla sijaitsee puolestaan Sampokeskus (kauppakeskus). Kaksisuuntaiselta Maakuntakadulta ei ole autoille läpiajoa Hallituskadulle, eikä myöskään Lordin Aukiolle. Maakuntakadun molemmin puolin kulkee jalkakäytävät, joita pitkin pääsee sekä Hallituskadulle, että Lordin Aukiolla kulkevalle kävelykadulle. Ukkoherrantien ja Hallituskadun välillä ei ole jalkakäytäviä, vaan tällä välillä kulkee uusien kerrostalojen myötä pihakatu.

Maakuntakadun poikkikadut etelästä alkaen ovat Ukkoherrantie, Ruokasenkatu ja Pekankatu. Etelästä kuljettaessa Maakuntakatu 12 sijoittuu Ukkoherrantien ja Ruokasenkadun väliseen kortteliin tien oikealle puolelle yhdessä Maakuntakatu 10:en ja 14:ta kanssa. Maakuntakatu 10 ja 12 sijaitsevat peräkkäin kiinni toisissaan ja 14 näistä erillään. Lähimmät Maakuntakadun kanssa samansuuntaiset kadut ovat lännessä Rovakatu ja idässä Korkalonkatu.

2. Palvelukeskuksen sisäänkäynti etelän suunnasta kuvattuna

Palvelukeskus sijaitsee suorakaiteen muotoisen 3-kerroksisen talon katutasossa. Talo on kadun suuntainen ja sen Maakuntakadun puoleinen eli läntinen ulkoseinä on kiinni katua reunustavassa jalkakäytävässä. Talon ylempien kerrosten parvekkeet sijoittuvat osaksi jalkakäytävän päälle vajaan kolmen metrin korkeuteen. Huomioi, että näiden parvekkeiden alla on neljä autopaikkaa sijoittuen seinän suuntaisesti talon läntisen ulkoseinän pohjoisosaan eli lähelle rakennuksen luoteisnurkkaa.

Palvelukeskukseen on oma sisäänkäynti, joka sijaitsee talon pohjoispäädyssä. Maakuntakadun puoleiselta nurkalta (luoteisnurkka) on matkaa palvelukeskuksen ulko-ovelle noin kymmenen metriä ja ulko-ovelta edelleen kiinteistön toiselle nurkalle (koillisnurkka) noin viisi metriä. Kulku seinän vierustaa pitkin ulko-ovelle on lähtökohtaisesti esteetön lukuunottamatta kiinteää liikennemerkkiä (1 m nurkasta) ja postin jakelulaatikkoa (2 m nurkasta). Palvelukeskuksen ulko-oven päällä on katos. Oven edessä on noin 1,5 m x 1 m kokoinen ja 10 cm korkea oveneduslaatta, johon tulee pyörätuoliluiska talon koillisnurkalta seinän vieritse.
Seisot kasvot Palvelukeskuksen ulko-ovea päin. Ulko-ovi on pääsääntöisesti lukossa. Summeripainike sijaitsee oven vasemmalla puolella noin metrin korkeudella ja siinä on valkoisella pohjalla yksi oranssi painike.

Summerin painamisen jälkeen odota surinaa, joka merkitsee, että ovi on avattavissa. Vetokahva on vasemmalla puolella teräsrakenteista ovea. Palvelukeskuksen henkilökunta on ohjeistettu saapumaan asiakkaita vastaan. Jos ovi tuntuu raskaalta, voit odottaa henkilökunnan avustavan sen avaamisessa.

3. Muu piha-alue ja ympäristö

Kiinteistön asfaltoitu piha-alue talon pohjoispäädyssä on reilut 10 metriä leveä rajoittuen pohjoisessa puuaitaan. Kiinteistön autopaikkoja on tätä aitaa vasten. Autopaikoille ja kiinteistön sisäpihalle pääsee ajamaan ainoastaan talon pohjoispuolelta. Taksilla saapuvat voivatkin jäädä suoraan palvelukeskuksen ulko-oven eteen.

Luoteisnurkalta lähdettäessä talon pohjoispäädyn piha-alue on tasainen. Lähestyttäessä palvelukeskuksen ulko-ovea nousee maasta esiin selkeä pengerrys reilun kahden metrin etäisyydellä talon seinästä.

Talon koillisnurkan kautta pääsee kiinteistön sisäpihalle. Talon pääsisäänkäynti ja käynti asuinkerroksiin sijaitsee sisäpihan puolella eli talon itäisellä ulkoseinällä. Sisäpihan leveys on vajaat 10 metriä rajoittuen idässä puuaitaan. Piha-alueen nurkkauksessa, jossa pohjois- ja itäpuolen piha-aidat kohtaavat, sijaitsee roskakatos. Roskakatoksen ulkopuolella on tupakointipaikka, pyöräteline ja lipputanko.

Taloa ei pääse kiertämään ympäri, koska sen eteläpääty on rakennettu kiinni Maakuntakatu 10:een. Puuaita kiinnittyy sisäpihalla taloon sen eteläpäädyn tasalla.

Lähimmät mahdollisuudet esimerkiksi opaskoiran ulkoiluttamiselle ovat Ruokasenkadun varrella Maakuntakadun ja Korkalonkadun välissä.

Loppu