Siirry Ohjepankkiin

Helsingin kaupunginmuseo

Museon sijainti ja rakennukset

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla Torikortteleissa osoitteessa Aleksanterinkatu 16, korttelin nimi on Elefantti. Sen rajaa pohjoisessa Aleksanterinkatu, idässä Helenankatu, etelässä Pohjoisesplanadi ja lännessä Katariinankatu.

Kaupunginmuseo on liikkumisesteetön, kun käytetään Aleksanterinkatu 16:n kautta kulkevaa sisäänkäyntiä. Kaksi muuta sisäänkäyntiä ovat Katariinankadulta ja Goviniuksen pihalta, jonne myös kuljetaan Katariinankadulta. Kaupunginmuseoon ei ole pääsymaksua ja siellä saa koskea lähes kaikkiin esillä oleviin esineisiin.

Helsingin kaupunginmuseoon kuuluu viisi vanhaa rakennusta ja niitä yhdistävä uudisosa. Yksi rakennuksista on Helsingin vanhin kivitalo, Sederholmin talo. Se on vuodelta 1757 ja sijaitsee Aleksanterinkadun ja Katariinankadun kulmassa. Museotalossa on neljä kerrosta.

Museon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat infotiski, iso oleskelutila, vessat, säilytyslokerot ja pieni naulakko sekä hissit. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat myös Lasten kaupungin alakerta, Museokauppa, El Fant kahvila, Kuvaselaamo sekä kaksi vuokrattavaa kokous- tai juhlatilaa.

Toisessa kerroksessa sijaitsevat Helsingin valitut palat – näyttely, entisajan kansakoululuokka Lasten kaupungissa sekä 1970-luvun Mummola, neljännessä kerroksessa on vaihtuvien näyttelyiden tila ja toinen oleskelutila.

Museoon saapuminen

Aleksanterinkadulta tullaan holvimaisen, noin kymmenen metrin pituisen porttikäytävän läpi sisäpihalle. Pihan läpi kuljetaan noin kahdeksan metriä pääovelle. Puiset automaattiovet avautuvat rakennuksesta ulospäin kohti tulijaa.

Ulko-ovelta tullaan tuulikaappiin, missä on automaattiset, tulijaa kohti aukeavat lasiovet. Ovista saavutaan sisääntuloaulaan, joka on poikittain olevan suorakaiteen muotoinen. Ovista saavutaan aulan keskikohdalle. Aulassa on tuulikaapin molemmilla puolilla penkkejä.

Ensimmäinen kerros

Sisääntuloaula

Ovien jälkeen olevien mattojen päättyessä niiden molemmilla puolilla on kaksi isoa, nelikulmaista pilaria. Matoista noin kahden metrin päässä kello yhdentoista suunnassa sijaitsee neliön muotoinen infotiski. Vasemmanpuoleisen pilarin takana on pieniä pöytiä, joilla on museoon liittyviä myyntituotteita. Infotiskin oikeassa reunassa on myös pieni pöytä ja sen oikealla puolella poppanalla päällystetty sohva.

Infotiskin ja poppanasohvan oikealla puolella on neljä porrasta, jotka johtavat alas oleskelutilaan. Niiden oikealla puolella etelä- pohjoissuunnassa on seinä, jossa on lasin alla piirretty Helsingin kartta. Karttaseinän takana, ovelta katsottuna oikealla on myös säilytyslokeroita.

Infotiskin vasemmalla puolella on toiset neljä porrasta alas oleskelutilaan. Niiden vasemmalla puolella on etelä- pohjoissuunnassa entisaikaisten tuotteiden etikettejä esittelevä lasiseinä. Etikettiseinän takana sijaitsevat vaatesäilytyksen lokerikot syvennyksessä. Niiden jälkeen on luiska oleskelutilaan.

Pääovista suoraan vasemmalle kello yhdeksän suunnassa, noin seitsemän metrin päässä syvennyksessä on iso hissi, jonka edessä on matto. Vaatesäilytyksen lokerikot ja oleskelutilaan johtava luiska ovat vastapäätä isoa hissiä. Hissin kutsupainikkeet ovat oven oikealla puolella seinässä. Ison hissin lasiovissa on kopioita vanhoista matkalipuista.

Hissin sisällä kerrosten valintapainikkeet ovat sisälle mentäessä hissin perällä vasemman puoleisella seinällä kahdessa pystysuorassa rivissä. Vasemmanpuoleisesta valintarivistöstä kerrokset 1, 2, 3 ja 4 ovat vierailijoiden käytössä. Oikeanpuoleisista kerrospainikkeista asiakkaiden käytössä on vain ylin painike 4A. Kerroksessa 4A ovi aukeaa oleskelutilaan hissin perältä.

Näyttelytilat

Helenankadun puoleinen siipi (itä)

Ison hissin jälkeen samalla seinällä on ovi vasemmalle Aikakone näyttelytilaan. Sen kohdalla käytävä kääntyy oikealle niin, että Helenankadun puoleinen päätyseinä jää vasemmalle. Tällä seinustalla ovat vessat. Seinä on aluksi tumman vihreä ja WC tilan ovi on valkea. WC tilaan on yksi ovi, jonka takana on kuusi koppia, jotka ovat sekä naisten että miesten käytössä. Käsien pesu on mahdollista vain vessakopeissa.

Seinän värin vaihtuessa valkoiseksi eteen tulee esteettömän vessan ja lastenhoitotilan ovi. Niiden jälkeen T-risteyksessä käytävä kääntyy luiskaa ylös vasemmalle kuvaselaamoon ja kohti Falkmanin siipeä, oikealle käännyttäessä on kolme porrasta alas oleskelutilaan.

Aikakone

Sisäänkäynti Aikakoneeseen on kuin kulkisi ruosteisen oven ja lyhyen käytävän kautta vanhaan konehuoneeseen. Oviaukoissa käytävän molemmissa päissä on raskaat verhot. Aikakoneessa Signe Branderin sadan vuoden takaiset valokuvat heräävät eloon uuden teknologian avulla, kun kuvat heijastuvat huoneen seinille. Aikakone vie myös 1960–80-luvun Helsingin kaduille ja pihoille.

Kuvaselaamo

Luiskan ja oviaukon jälkeen käännytään oikealle ja saavutaan kuvaselaamon ovelle. Siellä on mahdollista tutustua vanhoihin, eri tavoin taltioituihin Helsinki aineistoihin aiemmilta vuosikymmeniltä sekä perehtyä Helsingin historiaan. Jos joku haluaa tutkia tiettyä aineistoa tai tarvitsee muita kuva-arkistopalveluja, käyntiaika ja aineistot on varattava etukäteen.

Kuvaselaamon ovelta kuljetaan suoraan sen läpi, vasemmalle jää arkistokaappeja ja työpöytiä. Oikeanpuoleinen seinä kuvaa Helsingin kauppatoria Esplanadilta päin katsottuna Kolera-altaan yli Vanhaan kauppahalliin päin.

Falkmanin siipi ja piha

Kuvaselaamon jälkeen saavutaan kapeasta ovesta Falkmanin siiven tiloihin. Ovelta on kaksi porrasta alas pieneen aulaan, jossa on ovea vastapäätä kaksi vessaa. Vasemmalle käännyttäessä on toinen ovi ja pieni aula, missä on oikealle nousevat kierreportaat Falkmanin ateljeehen.

Aulassa on suoraan edessä ovet, joista kuljetaan viehättävän sisäpihan päädyssä olevalle kaarevalle porttiaukolle. Piha aukeaa vasemmalle pitkittäin. Täällä voi pitää pienimuotoisia esityksiä pihan perällä sijaitsevalla esiintymislavalla.

Pihalle johtavan oven oikealla puolella aulan kyljessä on 80-luvun tyyliin sisustettu Kasari-huone. Täällä on myös Falkmanin tasku sohvineen. Sieltä pääsee parin portaan ja oven jälkeen Falkmanin siipeen, joka on työpaja- ja kokoustila, mutta se ei ole aina auki kävijöille.

Falkmanin tiloista pitää palata samaa reittiä kuvaselaamon läpi päästäkseen kohti sisääntuloaulaa ja oleskelutilaa.

Oleskelutila

Oleskelutila sijaitsee etelässä Infotiskin takana, ulko-ovia vastapäätä. Se on suorakaiteen muotoinen, noin viisitoista kertaa kymmenen metrin kokoinen tila. Se on noin metrin alempana kuin sisääntuloaula. Oleskelutilan pohjois- ja eteläseinät ovat suorakaiteen pitkät sivut.

Pihan puoleinen oleskelutilan eteläseinä on vanhojen ikkunoiden seinä ja sen edessä sijaitsee koko seinän leveydeltä sohvia ja pieniä pöytäryhmiä. Tilaan pääsee myös Pohjoisesplanadin puolella sijaitsevalta Goviniuksen pihalta. Pihaovesta oleskelutilaan tultaessa on muutama porras alas.

Infotiskiltä katsottuna oleskelutilan vasemmassa päädyssä on noin 15 hengen kokoushuone, jota kaupunkilaiset voivat vuokrata. Infotiskiltä katsottuna oleskelutilan oikeassa päädyssä on suuri työpöytä sekä sen takana lasiseinä, johon voi esillä olevilla tusseilla kirjoittaa tervehdyksiä tai mielipiteitään museosta.

Lasiseinän oikealla puolella seinässä on Helsingin historiaa kuvaava Aikajana-animaatio ja siinä eri aikakausilta olevia esineitä kiinnitettyinä seinään. Aikajanan oikealta puolelta on yksi sisäänkäynti loivaa luiskaa pitkin Museokauppaan.

Oleskelutilassa on erivärisiä ja erimuotoisia, tyynyistä koottuja nojatuoleja sekä puunrungoista veistettyjä neliskulmaisia jakkaroita pienten pöytien ympärillä. Eri puolilla on myös kirkkaan värisiä mielikuvituseläimiä kuvaavia puuveistoksia.

Katariinankadun puoleinen siipi (länsi)

Museon pääovilta oikealle kello kolmen suuntaan on noin kuuden metrin päässä käynti Katariinankadun puoleiseen porrasaulaan. Sen vasemmalla seinustalla on ovi ja kolme rappusta alas Museokauppaan.

Porrasaulan sisäänkäyntiä vastapäätä on ulko-ovi Katariinankadulle ja sen vasemmalla puolella pieni hissi, jolla pääsee toisen kerroksen aulaan ja sieltä puoli kerrosta ylemmäs Mummolan tiloihin joko portaita pitkin tai tasonostimen avulla.

Porrasaulan ovien jälkeen on oikealla portaikko, joka nousee toisen kerroksen porrasaulaan. Niiden jälkeen, kello yhden suunnassa on kulku Lasten kaupunkiin.

Museokauppa ja El Fant kahvila

Museokauppaan pääsee Katariinankadun puoleisesta porrasaulasta tai oleskelutilasta luiskaa pitkin tai suoraan Katariinankadulta. Jos tullaan sisälle Katariinankadulta, on oven vasemmalla puolella museokaupan kassatiski ja oikealla on ovi kahvilaan, jonne on myös toinen sisäänkäynti kadulta.

Museokaupassa on myytävänä vanhan ajan nostalgisia ja omaperäisiä muistoesineitä ja lahjatavaroita. Myös kaupan kautta pääsee El Fant kahvilaan.

Lasten kaupunki

Lasten kaupunkiin johtavan käytävän seinille on maalattu vanhaa aikaa kuvaavia, lapsen kokoisia piirroshahmoja. Käytävän alussa jää vasemmalle syvennys, jossa on kolme vessaa, joista ensimmäinen vessa on mitoitettu lapsille. Tässä on kolme askelmaa ylös.

Käytävästä saavutaan aulaan, mistä on käynti joko pienten lasten merihenkiseen leikki- ja lukutilaan tai kävellään pehmeällä ja keinuvalla alustalla olevia lankkuja pitkin ”satamaan”. Siellä lapset voivat tutustua suutarin tai peruukkimestarin puoteihin, käydä satamassa olevan laivan kannella tai tehdä leikkiostoksia vanhan ajan kaupassa.

Lasten kaupungissa on tila pienelle teatterille, jossa lapset voivat luoda omia esityksiään. Siellä on vaatekaappi, mistä voi lainata rooliasuja.

Reitti kulkee aulasta kiertäen eteenpäin ja kierroksen lopussa saavutaan kristallikruunujen saliin, jossa on neljä pöytäryhmää. Siellä voi istua levähtämään ja nauttimaan eväitä. Lasten kaupungissa on yleensä museon puolesta oppaita, jolta voi kysyä neuvoja eri toimintamahdollisuuksista.

Toinen kerros

Koulumaailma ja Mummola

Lasten kaupungin aulaan tultaessa on heti oikealta kulku vanhoja kiviportaita pitkin toisen kerroksen kansakoululuokkaan, jossa on vanhan ajan opetusmateriaaleja sekä koululuokat pulpetteineen.

Koulumaailmasta kierros jatkuu lasten huoneeseen, jossa on suuri nukkekoti, autorata, autotalli ja muita leikkikaluja. Vanhimmat lelut ovat lasivitriineissä eikä niitä voi tunnustella.

Täältä pääsee käytävän kautta Mummolaan, joka on kuin värikäs 70-luvun koti. Mummolan olohuoneen televisioissa pyörii mustavalkoisia 70-luvun televisio-ohjelmia ja keittiössä voi leikisti tehdä ruokaa.

Mummolan keittiöstä on ovi käytävään ja oikealla on kuusi porrasta alas toisen kerroksen porrasaulaan. Keittiön ja toisen kerroksen porrasaulan välillä on tasonostin. Sitä voivat käyttää ne vierailijat, joiden on vaikea kulkea portaissa. Aulasta pääsee pienellä hissillä ensimmäiseen kerrokseen.

Helsingin valitut palat

Kun Katariinankadun puoleisesta ala-aulasta noustaan kiviportaita pitkin toisen kerroksen porrasaulaan, sen vasemmalta seinustalta löytyy käynti Helsingin valitut palat – näyttelyyn. Näyttelyssä tullaan aluksi 1930-luvun katumaisemaan ja kadun keskivaiheilta matka jatkuu panoraamatilaan. Siellä vierailija voi projisoida suurelle puolipyöreälle seinämälle kolme suurta panoraamakuvaa Helsingistä eri ajoilta. Kuvat ovat vuosilta 1866, 1912 ja 1930.

Panoraamakuvia voi suurentaa ja tutkia tarkemmin käyttämällä tilan keskellä olevaa, vanhasta kahvimyllystä tehtyä kampea. Samalla voi vaihtaa panoraamakuvaa vääntämällä kammen vasemmalla puolella olevaa vipua. Vivun vasemmanpuoleisin asento tuo esiin vanhimman panoraamakuvan.

Panoraamasta oikealle on tila, jossa tutustutaan vapaa-ajanviettoon ja rantaelämään. Siellä voi tunnustella vanhanajan uimapukuja, jotka on ripustettu oviaukosta katsottuna oikeanpuoleiselle seinälle.

Seuraava kohde on oikealla seinustalla oleva 50-luvun koti, jossa voi istua heteka-sängyllä, selailla vanhoja lehtiä ja kuunnella radiota. Kodin jälkeen voi kurkistaa vankisellin ovesta sisälle selliin tai vierailla pommisuojassa kuuntelemassa muistelutarinoita Helsingin pommituksista.

Kierros jatkuu 1970-luvun keskiolutbaariin, missä voi kuunnella jukeboksista Helsinki-aiheista musiikkia. Baarissa on myös pajatso, jota ei kuitenkaan voi pelata.

Näyttelyn viimeisessä osassa tutustutaan ”skeittaajien” elämään. Kierroksen lopuksi voi kuunnella helsinkiläisten tarinoita kotikaupunginosastaan soittamalla vanhasta ”kuplapuhelinkopista” siellä näkyviin numeroihin.

Helsingin valitut palat – näyttelyn keskellä on suuri pienoismalli valaistussa vitriinissä joten sitä ei voi tunnustella. Vitriinin koko on noin viisi kertaa neljä metriä. Pienoismalli esittää Helsinkiä vuonna 1878. Se on valmistunut vuosina 1917–1931 välillä.

Helsingin valitut palat näyttelyyn pääsee myös sisääntuloaulasta, jos Aikakoneen vierestä menee isolla hissillä toiseen kerrokseen. Hissistä ovi aukeaa suoraan näyttelyn nykyajan katutilaan.

Neljäs kerros

Vaihtuvien näyttelyiden, tapahtumien ja elämysten tila

Tähän tilaan on helpointa kulkea hissillä. Sisääntuloaulasta tai Helsingin valitut palat – näyttelyn nykyajan puoleisesta päästä pääsee isolla hissillä neljänteen kerrokseen. Siellä tullaan suorakaiteen muotoiseen vaihtuvien näyttelyiden tilaan.

Hissin puoleisessa päädyssä on vasemmalla portaat puoli kerrosta alaspäin oleskelutilaan. Siellä on sohvia, säkkituoleja ja suurista renkaista tehtyjä keinuja. Tähän tilaan avautuu ovi myös hissin perältä, jos painaa nappia kerrokseen 4A. Hissipäädyn vastakkaisesta päädystä on toinen uloskäynti portaita pitkin alempiin kerroksiin.